Corvair DiagramCorvair Photo
Corvair Center
home forum corvairs calendar links Corvair Podcast
California Corvairs
Clarks Corvair
Clarks Corvair
“Performance
“CORSA"



Chevy Corvair License Plate
Chevy Corvair Chrome Wheel
Corvair Center Forum :  Corvair Center Phorum The fastest message board... ever.
Corvair Center 
Pages: 12Next
Current Page: 1 of 2
66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: 66AirVair ()
Date: June 15, 2017 09:21AM

I have a 66 500 Auto that I just got up and running but when i shift it into D,L or R I get nothing. No wheel movement whatsoever. The shifts feel positive on the dash so i assume the cable isn't broken. Amy ideas where to start? The car is up on jack stands all 4 wheels off the ground and Parking break is disengaged. Thanks!!!

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: cnicol ()
Date: June 15, 2017 09:25AM

Shifter detents are all in the dash control so cable could be missing and it would still feel normal and positive. Did you check the ATF level while the engine was running?

Craig N. Coeur d'Alene ID.
66 Black Monza 4dr, 4.2L V8 49k
61 Seamist Jade Rampside 140 PG
60 Monza coupe (sold, sniff sniff)
66 Sprint Corsa convt - First car! Re-purchased 43 years later

+17 Tons of parts

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: 66AirVair ()
Date: June 15, 2017 09:30AM

Ohhh good to know, I did check and level was good, ill have to make sure cable is attached to the trans. I didnt bother after feeling the shifter, stupid of me

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: gnvair ()
Date: June 15, 2017 09:46AM

How long did it sit? If it sat for a long time there are a bunch of internal things that could be wrong. Check that the cable is actually moving the selector inside the transmission.

Lee J
Southern New Jersey near Philly.
1966 Corsa 180/4 speed
1969 Monza convertible 140/4 speed

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: irfgt ()
Date: June 15, 2017 09:48AM

Is your break broke or your brake broke?

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: 66AirVair ()
Date: June 15, 2017 09:49AM

Last registration was late 80's so it sat for some time. Fairly low mileage car with only 44k. Someone mentioned an E clip? and Vacuum? but Im going to check the cable is actually moving the selector soon as i get home from work.

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: 66AirVair ()
Date: June 15, 2017 09:50AM

irfgt Wrote:
-------------------------------------------------------
> Is your break broke or your brake broke?


Brake***** haha

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: Timothy Shortle ()
Date: June 15, 2017 10:23AM

Oh give him a break. Vacuum/e clip won't keep the transmission from going into gear.
Fluid level like Craig said.

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: SoloCP ()
Date: June 15, 2017 10:37AM

If you find the transmission cable connected and transmission fluid full. I suspect the brake shoes are frozen to the drums. Put the car in neutral and see if you can rotate the rear tires. If not you will need to remove tires and get a good hammer with a large flat head and start tapping around the outside of drum then try wiggle loose. May take awhile. If you can back off the brake shoe adjuster. Good luck

Don
Kansas City
HACOA
61 Lakewood
62 Monza aka (Flicka)
62 Rampside
63 700 Sedan 3 Speed
64 Spyder Coupe (Bill Pierson Car)
64 Monza Convertible,140/4 Speed,Electric Heat,Kelsey Hayes Wheels
64 Spyder Blown, (Dave Bolduc Car)
65 Corsa 3.1 Liter Triple Weber (aka Unsafe)
65 Corsa 140/4 Speed with Triple Weber
66 Avenger, Corvair Turbo, Fuel Injected, Air to Water intercool 140. (Michael Mann Car)
67 Monza 110 Auto. Sugar Bear

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: 66AirVair ()
Date: June 15, 2017 11:23AM

Did a full brake job on all 4 corners, everything is new, wheels move free. Ill have to double check fluid level and transmission cable. Thanks for the help guys ill keep you posted!

Im still a corvair newbie, ive been working on bagging the car and just about finished with all the fab work and now the car doesn't move, so frustrating but im sure ill get to the bottom of this.

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: bought1 ()
Date: June 15, 2017 11:30AM

Could this be in the differential?

Dave

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: gnvair ()
Date: June 15, 2017 05:18PM

Does it load the engine when put into gear? Have you made sure the spider gears aren't broken in the differential?

Lee J
Southern New Jersey near Philly.
1966 Corsa 180/4 speed
1969 Monza convertible 140/4 speed

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: cnicol ()
Date: June 15, 2017 05:33PM

My first thought goes to the front pump's drive washer. Install pressure gauge, if no pressure, pull trans front cover and inspect washer.

Craig N. Coeur d'Alene ID.
66 Black Monza 4dr, 4.2L V8 49k
61 Seamist Jade Rampside 140 PG
60 Monza coupe (sold, sniff sniff)
66 Sprint Corsa convt - First car! Re-purchased 43 years later

+17 Tons of parts

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: rowin4 ()
Date: June 15, 2017 06:05PM

Trans fluid level needs to be checked while engine is running and transmission is in neutral.

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: MattNall ()
Date: June 15, 2017 06:23PM

With engine running and fluid topped off to between full / add mark


When you shut off the engine.. fluid should rise above full!

If not front pump isn't working... sheared clip on front pump as stated...

Easy fix while car is on stands.





MODERATOR
Sea Mountain, between Charleston Harbor and Coos Bay! SW Oregon Coast
Click HERE for My Website...Click HERE for My TechPages!
..............................110-PG.................................................Webered-Turbo

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: Murphy ()
Date: June 16, 2017 02:18AM

bought1 Wrote:
-------------------------------------------------------
> Could this be in the differential?


Only mention of differential, it is possible.

65 Monza Coupe
61 500 Coupe (under Construction) Getting close.

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: 66AirVair ()
Date: June 16, 2017 06:25AM

Well some fresh transmission fluid at the correct fill level fixed the problem..Easy fix! Now on to the broken Ebrake cable i snapped last night while pulling the handle too hard angry smiley

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: jjohnsonjo ()
Date: June 16, 2017 07:46AM

""Now on to the broken Ebrake cable i snapped last night while pulling the handle too hard ""

You didn't pull it to hard, it was ready to go. Actually anything that breaks in you drive way and not on the road is a gift. At least for me.

J.O.

65 Corsa Turbo Vert
79 Honda XL 500S
69 Honda CL 160 D
2010 BMW F 650 GS
2003 Bounder 36D
2013 KIA Optima SX turbo-AKA ZIPPY (wife,s car)
69 Newport Holiday Sailboat
Baja 150 dune buggy cart
Coleman HS 500 UTV
2016 KIA Sorento SXL Turbo

Bethlehem,Pa

Image and video hosting by TinyPic

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: rowin4 ()
Date: June 16, 2017 07:51AM

Setting the e brake doesn't break cables, worn out old cables break. Just one of those things on 50 + year old cars. You also mentioned doing a brake job, hoses are another thing that need replacing before your brakes lock up.

Options: ReplyQuote
Re: 66 500 Automatic Barn find up and running but wont move?????
Posted by: 66AirVair ()
Date: June 16, 2017 09:31AM

This is very true! I did all the hoses so they are fresh, i neglected the emergency brake cable because it did work but like jjohnsonjo said its better to have happened in the driveway.

Options: ReplyQuote
Pages: 12Next
Current Page: 1 of 2


Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.