Corvair DiagramCorvair Photo
Corvair Center
home forum corvairs calendar links Corvair Podcast
California Corvairs
Clarks Corvair
Clarks Corvair
“CORSA"



Chevy Corvair License Plate
Chevy Corvair Chrome Wheel
Corvair Center Forum :  Corvair Center Phorum The fastest message board... ever.
Corvair Center 
Car ran great for two trips now won't Idle and missing
Posted by: john ackley ()
Date: March 09, 2012 02:50PM

So I went to different 40 mile trip with that car and it ran flawlessly then I come out after an hour sit and it's missing and doesn't want to idle at all. I checked the timing and it is dead on at 14° now. I have already been under the hood looking for vacuum leaks but it seems quite bad for just a vacuum leak.


Any ideas?

Options: ReplyQuote
Re: Car ran great for two trips now won't Idle and missing
Posted by: BritCars ()
Date: March 09, 2012 03:01PM

I always look to diagnose this kind of problem through the ignition system, but first I have more questions:

1. Will it run beyond idle speed?
2. Is it missing sporadically or constantly?
3. Do you drive the car regularly or was this 40 mile drive the first in a while?
4. Did you fill it with gas during the drive?
5. Was it raining during your trip? If so, have you sprayed WD-40 around the distributor cap?
5. Did you check the points gap? If it's too close the car won't idle.

Meanwhile, do check all the spark plug wires and be certain all are pushed down tightly.

Jeff

Jeff Aronson
Vinalhaven, Maine 04863
'66 Corvair Monza Coupe 110 hp 4-speed
'66 Land Rover Series II-A 88" SW
'66 Land Rover Series II-A 88" HT
'80 Triumph TR-7 Spider
'80 Triumph Spitfire
[www.landroverwriter.com]
[www.dirgocorvairs.com]
[roversmagazine.com]

Options: ReplyQuote
Re: Car ran great for two trips now won't Idle and missing
Posted by: MattNall ()
Date: March 09, 2012 03:07PM

John... you flooded.. most likely one carb... and didn't Jim have trouble with one?

Start it up and short out the plugs wires one by one... most likely you find one or two on ONE side WET...


Dry them out... and you'll be fine until next time... Jim can fix it..

This is just the way the cars were in the 60's.... but persevere and you'll most likely drive thousands of miles between problems..





MODERATOR
Sea Mountain, between Charleston Harbor and Coos Bay! SW Oregon Coast
Click HERE for My Website...Click HERE for My TechPages!
..............................110-PG.................................................Webered-Turbo

Options: ReplyQuote
Re: Car ran great for two trips now won't Idle and missing
Posted by: john ackley ()
Date: March 09, 2012 03:08PM

I have been driving it, so yes it runs above idle speed

The miss is continuously sporadic, one about every two seconds

the engine had not been in anything for a while but ran fine. I ran it 20 miles last night 60 miles this morning then it was off for an hour. then I ran it through St. Cloud so about 5 miles and it ran flawlessly. After a one hour sit in front of office depot I came out and the problem started as soon as I started the car

I filled it up to the top with gas about 20 miles into my 60 mile trip

It was not raining but it is 20° outside.

All of the plug wires have already been checked and they are are all good

I will check the points when I get off of work in a half hour

Options: ReplyQuote
Re: Car ran great for two trips now won't Idle and missing
Posted by: john ackley ()
Date: March 09, 2012 03:10PM

Jim did have a problem with one it was dripping from the cluster, but he moved the float and it stopped dripping.

Options: ReplyQuote
Re: Car ran great for two trips now won't Idle and missing
Posted by: MattNall ()
Date: March 09, 2012 03:12PM

John's previous TOPIC.. where the car was just delivered yesterday..



john ackley Wrote:
-------------------------------------------------------
> After i left for thr night he didnt feel right
> about the engine hiccuping a bit, so befOre he
> delivered it he put a different distributor on it,
> and readjusted the float on one carb.





MODERATOR
Sea Mountain, between Charleston Harbor and Coos Bay! SW Oregon Coast
Click HERE for My Website...Click HERE for My TechPages!
..............................110-PG.................................................Webered-Turbo

Options: ReplyQuote
Re: Car ran great for two trips now won't Idle and missing
Posted by: MattNall ()
Date: March 09, 2012 03:13PM

Check the points.. then go see Jim..





MODERATOR
Sea Mountain, between Charleston Harbor and Coos Bay! SW Oregon Coast
Click HERE for My Website...Click HERE for My TechPages!
..............................110-PG.................................................Webered-Turbo

Options: ReplyQuote
Re: Car ran great for two trips now won't Idle and missing
Posted by: john ackley ()
Date: March 09, 2012 03:34PM

Sorry Matt, I thought this might warrant its own thread

Options: ReplyQuote


Sorry, only registered users may post in this forum.
This forum powered by Phorum.